Skupturkonkurane

24.06.2015 16:18

Skulpturkonkurranse

    

St. Petri på Tingelstadhøgda.

 

Landsbyen Brandbu 2020 er en forening stiftet i februar 2013.
Foreningen ble stiftet av ett entusiastisk folkemøte med over 100 deltagere.
Foreningen ønsker å symbolisere og knytte Landsbyen Brandbu til folkesagnet om dvergen Brande som bor i Brandberget.

Sagnet:

Dvergen bor i Brandberget som ligger i en ikke aktiv vulkan nord i Brandbu. Da kirken St. Petri stod ferdig tidlig på 1200 tallet ble Brande forstyrret av kirkeklokkene som vekket ham. Som reaksjon kastet han en stor stein for å treffe kirken. Brande bommet på kriken slik at steinen havnet på tunet på storgården Dvergstein syd i Brandbu. Gården har fremdeles navnet sitt etter steinen og steinen ligger fortsatt på tunet med merker etter Brandes fingre.

Styret i Landsbyen Brandbu 2020 har som siktemål å bekle alle innkjørsler og hovedgata i Brandbu med skulpturer av dvergen Brande.

Det utlyses derfor følgende konkurranse:
Målsetting: Å skape den fineste skulptur av dvergen Brande.
Hvem kan delta: ​Amatører, håndverkere og kunstnere fra hele landet.
Skulpturens størrelse: Minimum 1 meter høy.
Skulpturens materiale: Valgfritt. Styret i Landsbyen 2020 har i utgangspunktet tenkt på Trevirketradisjonene i Brandbu men understreker at materialvalg er fritt. Skulpturen må tåle uteklima året rundt.

Positur: Deltagere fristilles.

Initiativtakere har vurdert: Brande peker mot landsbyen.

Brande nyter atmosfæren i Brandbu.

Brande slapper av sittende på torget.

Innlevering: Senest 1.3. 2014 i Brandbu.
Eiendomsrett: Skulpturen eies av tilvirker. Styret i Landsbyen Brandbu 2020 har anledning til å utstille alle innleverte kunstverk i 18 måneder etter innlevering.

Det står kunstner fritt å overdra innlevert Brande til Landsbyen Brandbu etter at konkurransen er avsluttet.

Pris for de tre beste dverger:

Viner utpekes første gang 1.5.2015.

Deretter utlyses ny konkurranse hvert år.
Premier:

Tilvirker av beste dverg får: NOK ​50 000.

2ndre plass: ​​​NOK ​25 000

3dje plass:​​​​ NOK​12 500

Premiene: ​​Utbetales mot at eiendomsretten tilfaller landsbyen Brandbu 2020.

Jury: Det vil bli en folkeavstemning gjennom Facebook siden "Brande» eller på skjema utlagt i postkasse uthengt på veggen utenfor kontoret til Landsbyen Brandbu 2020 merket «Brande».

Styret uttaler:

Brandbu føler seg nært knyttet til stor skogen, skogsdrift, vedhogst, miljøtiltak og trevirke. Styret anser at konkurransen godt kan passe for håndverkere og amatører med godt håndlag med motorsag. Mer profesjonelle kunstnere bør også kunne fatte interesse for denne konkurransen, gjerne i annet materiale.
Hvert år arrangeres Elvelangs i Brandbu. Dette er ett utstillingsvindu for lokal kunst og kultur som trekker til seg mye folk med gode interesser. Brande vil kunne få en sentral rolle i Elvelangs konseptet. Styret vil vektlegge at lokale bedrifter og butikker kan knyttes til Brande og at konseptet skal identifisere og skape særpreg. I Brandbu ønsker vi å være fremover lent, moderne og sterkt forankret i lokal identitet, sagn, historie og kultur.
Vi ønsker alle kreative, nysgjerrige, positive og initiativrike personer velkommen til dette spennende prosjektet. Vi skal skape særpreg. Vi skal skape oppmerksomhet. Visjon for dette prosjektet er:​ Lykkelig som liten.
Interesserte kunstnere/håndverkere kan henvende seg til Dvergansvarlig i styret i Landsbyen Brandbu 2020 = Torill Holter Grimsrud (telefon: +47 95047771 - e post: torill.bhakti.@gmail.com